Періодичні зміни швидкості зимового потепління в районі Антарктичного півострова - Кравченко, В.О.; Євтушевський, О.М.; Міліневський, Г.П. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
За даними проекту READER в роботі розглянуто варіації аномалій
зимової температури в районі Антарктичного півострова. Використано
дані для восьми антарктичних наукових станцій за 1950-2009 рр.
Оцінки для усередненого часового ряду аномалій температури,
виконані із застосуванням методики ковзного тренду з вікном 10 років,
виявили статистично значущі екстремуми у швидкості зимового
потепління, які спостерігаються з почерговою зміною знаку. Спектр
коливань температурного тренду вказує на переважання періодичної
складової з періодом близько 16 років. Така періодичність у
регіональних змінах клімату в Західній Антарктиці раніше не
досліджувалася. По данным проекта READER в работе рассмотрены вариации аномалий
зимней температуры в районе Антарктического полуострова.
Использованы данные для восьми антарктических научных станций за
1950-2009 гг. Оценки для усредненного временного ряда аномалий
температуры, выполненные с применением методики скользящего тренда с
окном 10 лет, выявили статистически значимые экстремумы в скорости
зимнего потепления, которые наблюдаются с поочередным изменением
знака. Спектр колебаний температурного тренда указывает на
преобладание периодической составляющей с периодом около 16 лет. Такая
периодичность в региональных изменениях климата в Западной Антарктике
ранее не исследовалась. The variations of the winter temperature anomalies in the Antarctic Peninsula
region based on the READER project data are considered. Data from the eight
Antarctic research stations over 1950-2009 are used. Estimations for averaged
time series of the temperature anomalies obtained with running decadal trend
revealed the statistically significant extremes in the warming rate, which are
observed with the alternate change of the sign. The spectrum of the temperature
trend oscillations shows dominance of the periodic component with about 16-year
period. This periodicity in the West Antarctic regional climate changes has not
been studied before.