Обґрунтування способу аналітичного розрахунку статистичного максимуму врожайності - Криворучко, І.П. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
Проаналізовано поводження рядів урожайності озимої пшениці та
ярого ячменю. Проведено порівняльний аналіз двох способів
знаходження статистичного максимуму врожайності: графічного по
ймовірнісній клітчатці та розрахункового для нормального розподілу.
Подано обґрунтування близькості цих способів його знаходження.
Ключові слова: ряди урожайності, статистичний максимум
урожайності, господарський максимум урожайності, нормальний закон
розподілу, реперний рік, трендова складова. Проанализировано поведение рядов урожайности озимой пшеницы и
ярового ячменя. Проведен сравнительный анализ двух способов нахождения
статистического максимума урожайности: графического по клетчатке
вероятностей и расчетного для нормального распределения. Дается
обоснование близости этих способов расчетов. The behavior of productivity series of a winter wheat and summer barley are
analysed. The comparative analysis of two ways of a finding of a statistical
maximum of productivity was carried out: graphic on probability paper and
calculated for normal distribution. The substantiation of affinity of these ways of
determination is given.