Застосування штучного туману для калібрування нефелометричних вимірювачів видимості - Алєсін, А.А.; Іванченко, Л.В.; Силаєв, А.В.; Товстенко, Л.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2010)
На основі потокової камери штучного туману створено лабораторну
установку для калібрування спрямованих нефелометрів в одиницях
показника розсіяння світла в тестовому середовищі. Показник
розсіяння знайдено на основі результатів експериментального
визначення мікрофізичних параметрів туману та теоретично
розрахованих значень факторів ефективності розсіяння для його
крапель. Нефелометри, прокалібровані таким методом, придатні для
визначення дальності видимості в природних туманах та густих
серпанках. На основе поточной камеры искусственного тумана создана
лабораторная установка для калибрования направленных нефелометров
в единицах показателя рассеяния света в тестовой среде. Показатель
рассеяния вычисляется на основе результатов экспериментального
определения микрофизических параметров тумана и теоретически
рассчитанных значений факторов эффективности рассеяния для его
капель. Нефелометры, прокалиброванные таким методом, пригодны для
определения дальности видимости в природных туманах и плотных
дымках. The laboratory setup is created on a basis of the flow fog chamber for
calibrating directed nephelometers through a light diffusion index for this test
medium. The light diffusion index is calculated from experimental data about
fog microphysical parameters and theoretical estimations the efficiency of light
scattering for fog droplets. The nephelometers calibrated in such way are
suitable for defining the visibility range in natural fogs and dense hazes.