Анализ статистической структуры среднесуточной температуры воды по данным морских береговых наблюдений Азово-Черноморского региона Украины - Евстигнеев, В.П.; Наумова, В.А.; Евстигнеев, М.П.; Мытник, Т.Г. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
Проведено исследование статистического распределения среднесуточной температуры воды (Tw) по данным 30 береговых пунктов наблюдения Азово-Черноморского побережья Украины за весь период наблюдений. Выявлены сезонные особенности статистического распределения Tw. Выделены три типа акваторий, различающихся термическим режимом, среди которых в один тип были объединены районы интенсивных апвеллинговых процессов летнего сезона. Предложено использовать в качестве количественной меры интенсивности апвеллингов на любой отдельно взятой станции параметр статистического распределения – коэффициент асимметрии. Проведено дослідження статистичного розподілу середньодобової температури води за даними 30 берегових пунктів спостереження Азово-Чорноморського узбережжя України за весь період спостережень аж до 2010 р. Виявлено сезонні особливості статистичного розподілу Tw. Виділено три типи акваторій, що розрізняються за термічним режимом, серед яких в один тип було об'єднано райони інтенсивних апвелінгових процесів літнього сезону. Запропоновано на будь-якій окремо взятій станції використовувати як кількісну міру інтенсивності апвелінгів параметр статистичного розподілу - коефіцієнт асиметрії. The study of statistical distribution of the water temperature (Tw) using data from 30 coastal stations of the Azov-Black sea coast of the Ukraine for the whole period of observations till 2010 was carried out. Seasonal features of the statistical distribution of Tw were determined. Three types of water regions differed by thermal conditions, were identified, one of which was associated with the regions of intense summer upwelling processes. It was suggested to use the parameter of statistical distribution, the coefficient of asymmetry, as a measure of intensity of upwellings on any given station.