Моделювання термодинамічних умов формування сильних снігопадів - Пірнач, Г.М.; Балабух, В.О.; Ромаш, Т.А. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
Предметом цього дослідження були умови формування сильних
снігопадів над центральними та південними регіонами України в
грудні 2009 р., зокрема внутрішня структура та еволюція фронтальних
хмарних систем. Дослідження хмарних утворень проводили за
допомогою тривимірних діагностичних моделей, які розроблені в
УкрНДГМІ для моделювання фронтальних хмарних систем із
залученням орографії. Встановлено визначальні чинники, що впливали
на інтенсивність, тривалість та просторовий розподіл сильних опадів у
цей період. Предметом данного исследования были условия формирования сильных
снегопадов над центральными и южными регионами Украины в декабре
2009 г., в частности, внутренняя структура и эволюция фронтальных
облачных систем. Исследование облачных образований проводили с
помощью трехмерных диагностических моделей, которые разработаны в
УкрНИГМИ для моделирования фронтальных облачных систем с
привлечением орографии. Выявлены основные факторы, которые влияли на
интенсивность, продолжительность и пространственное распределение
сильных осадков в данный период. The object of this study was conditions of heavy snowfalls formation over central
and south regions of Ukraine in December 2009, the inner structure and evolution
of frontal cloud systems. The study of cloud formation was performed by using
three-dimensional diagnostic models which were developed in UHRI for frontal
cloud systems simulation including orography. The main factors that influenced
the intensity, duration and spatial distribution of heavy precipitation of this
period.