Просторово-часовий розподіл останніх весняних та перших осінніх заморозків у повітрі на території України за 1991-2010 рр. - Олексієнко, І.М.; Затула, В.І. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
Досліджено особливості просторово-часового розподілу строків появи
та закінчення заморозків у повітрі на території України. Наведено
середні, найраніші й найпізніші дати останніх весняних і перших
осінніх заморозків у повітрі. Приведено дані про середню, найбільшу
та найменшу тривалість періоду без заморозків. Визначено середнє
квадратичне відхилення дат та коефіцієнт варіації для тривалості
періоду без заморозків. Исследованы особенности пространственно-временного распределения сроков
появления и прекращения заморозков в воздухе на территории Украины.
Приведены средние многолетние, самые ранние и самые поздние даты
последних весенних и первых осенних заморозков в воздухе. Приведена средняя,
наибольшая и наименьшая продолжительность периода без заморозков.
Определено среднее квадратическое отклонение дат и коэффициент вариации
для периода без заморозков. The features of spatial and temporal distribution of occurrence of terms and
termination of frost in the air in Ukraine are researched. An average long-term, the
earliest and most recent date of late spring and first fall frost in the air are given.
The data on the average, the largest and smallest length of the time without frost are
given. The mean square deviation and coefficient of variation of dates of the period
without frost are determined.