Особливості просторово-часової структури полів дефіциту насичення та їх зв'язок з Північноатлантичним коливанням в умовах сучасного клімату України - Сидоренко, А.В.; Затула, В.І. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
Проаналізовано тренди місячних рядів середнього дефіциту насичення, оцінено залежності величини дефіциту насичення від висоти над рівнем моря, широти та довготи місцевості, охарактеризовано періодичні коливання місячних величин середнього дефіциту насичення, проведено оцінку впливу Північно-Атлантичного коливання на розподіл полів дефіциту насичення. Проанализировано тренды месячных рядов среднего дефицита насыщения, оценено зависимости величины дефицита насыщения в зависимости от высоты над уровнем моря, широты и долготы местности; охарактеризовано периодические колебания месячных величин среднего дефицита насыщения, проведено оценку влияния Североатлантического колебания на распределение полей дефицита насыщения. Trends of mean monthly rows saturation deficit were analyzed, depending the value of saturation deficit of altitude, latitude and longitude were estimated, periodic fluctuations in monthly values of the average saturation deficit were characterized, evaluation of the impact of the North Atlantic oscillation on distribution of saturation deficit fields were held.