Форми міграції гумусових речовин у поверхневих водах - Осадча, Н.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
Шляхом термодинамічного моделювання отримано дані щодо основних співіснуючих форм розчинених у воді гумусових речовин (гумінових- та фульвокислот (ФК). Показано, що співвідношення форм міграції гумусових речовин визначається конкуренцією між головними катіонами (Ca2+ та частково Mg2+), які є слабкими комплексантами, та ферумом, що утворює з ГР міцні комплексні сполуки. Визначено умови рівноваги між комплексними сполуками фульвокислот складу СаФК та (Fe-OH-ФК). С использованием метода термодинамического моделирования изучены основные сосуществующие формы растворенных в воде гумусовых веществ (гуминовых- и фульвокислот (ФК). Показано, что соотношение форм миграции гумусовых веществ определяется конкуренцией между главными катионами (Ca2+ и частично Mg2+), которые являются слабыми комплексообразователями и ферумом, образующим с гумусовыми веществами рочные комплексные соединения. Определены условия равновесия комплексных соединений фульвокислот состава СаФК и (Fe–OH–ФК). The basic co-existing forms of humic substances dissolved in water (humic and fulvic acids (FA) have been studied by thermodynamic modelling. The ratio of humic substances migration forms, as it has been shown, is defined by a competition between the main cations (Ca2 + and partially Mg2 +), being weak making complexes, and iron, forming with humic substances strong complexes. Balance conditions of the fulvic acids complexes having a structure CaFA and (Fe-OH-FA) are defined.