Альмандинові гранати в геологічних утвореннях Українських Карпат - Матковський, О.І. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2009)
Проаналізовано поширеність, форми прояву, морфологію, хімічний склад і структурні особливості, фізичні властивості та генетичну природу альмандинових гранатів у магматичних, метаморфічних та осадових комплексах Українських Карпат. Відзначено деякі типоморфні ознаки мінералу, що слугують індикаторами особливостей росту, термодинамічних і фаціальних умов утворення. Morphology, chemical composition, structure, physical properties and genesis of almandine garnets from magmatic, metamorphic and sedimentary complexes of the Ukrainian Carpathians are analysed. Some typomorphic properties of almandine are the indicators of mineral growth peculiarities and of thermodynamic and facial conditions of its formation.