Чисельні проекції кліматичних змін в Луганській області до 2050 року - Краковська, С.В. (Український науково-дослідний гідрометеорологічний інститут МНС та НАН України, 2012)
Проведено верифікацію трьох регіональних кліматичних моделей (РКМ) на контрольному періоді 1991-2010 рр. і визначено дві найуспішніші в області за середніми місячними даними про температуру повітря та кількість опадів, з яких сформовано ансамбль РКМ. Розраховано кількісні сценарії щодо можливих змін температури повітря та режиму зволоження відносно сучасного контрольного періоду в Луганській області на два 20-річчя: близьке (2011-2030 рр.) та віддалене майбутнє (2031-2050 рр.). Разом з багаторічними середніми річними та місячними значеннями наведено їх стандартні відхилення та коефіцієнти варіації (для опадів), а також амплітуди річного ходу зазначених характеристик і їх прогнозовані зміни. Проведена верификация трех региональных климатических моделей (РКМ) на контрольном периоде 1991-2010 гг. и определены две наиболее успешные в области по средним месячным данным о температуре воздуха и количеству осадков, из которых сформирован ансамбль РКМ. Рассчитаны количественные сценарии возможных изменений температуры воздуха и режима увлажнения относительно современного контрольного периода в Луганской области на два 20-летия: близкое (2011-2030 гг.) и удаленное (2031-2050 гг.) будущее. Вместе с многолетними средними годовыми и месячными значениями приводятся их стандартные отклонения и коэффициенты вариации (для осадков), а также амплитуды годового хода указанных характеристик и их прогнозируемые изменения. REGION TILL 2050 Verification of three Regional Climate Models (RCM) has been performed in the Luhansk region for 1991-2010 control period and two of them were found good enough in representation of mean monthly air temperature and precipitation sums to form an ensemble of RCM. Quantitative scenarios of possible change of air temperature and precipitation regime relatively to current control period in the Luhansk region have been calculated for two 20-years periods of near (2011-2030) and far (2031-2050) future. Multy-year annual and monthly air temperature and precipitation with standard deviations, coefficients of variation (for precipitation) and amplitudes of annual distributions and projected changes of mentioned characteristics are analyzed.