Скульптура поверхні та хімічний склад мінеральних зерен паласиту Омолон - Семененко, В.П.; Горовенко, Т.М. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2009)
Наведено результати сканувальних електронно-мікроскопічних і нергодисперсійних досліджень скульптури поверхні та хімічного складу інеральних зерен паласиту Омолон, в якому вперше знайдені графіт, іоцит, кварц і, можливо, авгіт, а також установлено новий тип деформаційних скульптур. Особливості скульптури поверхні зерен свідчать про злегка нерівноважний ріст мінералів і багатостадійну ударно-метаморфічну історію паласиту. The data of scanning electron microscope and energy dispersive researches of the surface sculpture and chemical composition of mineral grains of the pallasite Omolon are given. Graphite, wüstite, quartz, and probably augite as well as a new kind of sculpture of deformation are originally discovered. The sculpture features of grain surfaces indicate to the slightly nonequilibrium growth of minerals and to the multistage shock-metamorphic history of the pallasite.