In-situ келіфітизація включення Cr-піропу в хромшпінеліді із кімберлітів (трубка “Південна”, Східне Приазов’я) - Вишневський, О.А. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2009)
Методами растрової електронної мікроскопії та рентгеноспектрального мікроаналізу вивчено частково заміщене агрегатом вторинних мінералів включення хромового піропу в кристалі хромшпінеліду із кімберлітів трубки “Південна” (Східне Приазов’я). Вторинні мінерали представлені кліно- та ортопіроксеном, амфіболом і шпінелідом. За особливостями складу вони дуже подібні до мінералів класичних
келіфітових утворень на гранатах із кімберлітових порід. Показано, що процес реакційного перетворення піропу зумовлений падінням тиску за практично незмінної температури. Ще один чинник, суттєво вплинувший на перебіг реакції, – участь у ній флюїдної фази, яка разом з піропом містилась у включенні та, ймовірніше, мала водно-кремнієво-карбонатно-натровий склад. Using scanning electron microscopy and electron microprobe analysis partially replaced by aggregate of secondary minerals Cr-pyrope inclusion in chromite from “Pivdenna” kimberlite pipe (Eastern Peri-Azovian area) was studied. The secondary minerals are clinopyroxene, orthopyroxene, amphibole and Cr-spinel. By the features of chemical composition they are very similar to the minerals of the classic kelyphitic rims on garnets from kimberlites. It is shown that the process of pyrope transformation was caused by pressure falling at a practically unchanging temperature. Also a substantial influence on garnet breakdown was made by a fluid phase, which together with pyrope was included in chromite and enriched in Si, Ca, Na and H2O.