Мідно-благороднометальне зруденіння Гайсинської площі (Росинсько-Тікицький блок Українського щита) - Павлюк, О.В.; Павлюк, В.М. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2009)
Прояви мідного та благороднометалевого зруденіння на Гайсинській площі виявлено геологічною, геофізичною та геохімічною зйомками Правобережною геологічною експедицією наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років. Самородна мідь локалізується у потужних корах вивітрювання кристалічних порід з розвиненим глинистим профілем та разом з мінералами-супутниками переважно тяжіє до місць
скупчень останців мафітів. На відміну від міді, золото приурочене до січних тектонічних зон північно-східного простягання. Вміст міді часто перевищує 50 г/т, золота – 0,01–0,5 г/т. Мідь найчастіше асоціює з галенітом, молібденітом, сфалеритом і флюоритом, рідше – з халькопіритом, арсенопіритом, самородним золотом, кіновар’ю. Золото асоціює з дуже дрібною самородною міддю, бари-
том, шпінеллю. Серед форм міді переважають округло-октаедричні зерна, рідше кірки, розміром 0,1–0,3 мм. Золото дуже дрібне, має об’ємну, грудкувату та округло-овальну форму, розмір золотин у середньому 0,08, максимальний – 0,2 мм. Прояви золота, ймовірно, є значно пізнішими, ніж прояви міді. Manifestations of copper and noble metals were found in the Gaisyn area by geological,
geophysical and geochemical survey by the Right-bank geological expedition in the late 80’s – early 90’s. Native copper is localized in the massive crusts of weathering of the crystal rocks with developed clay profile and with accessory minerals which gravitate towards places of mafites remains accumulations. In contrast to copper, the gold is gravitating towards cross north-east length tectonic zones. The copper content often exceeds 50 g/t, and the gold content – 0.01–0.5 g/t. Copper is associated most frequently with galena, molybdenite, sphalerite and fluorite, rarely with chalcopyrite, arsenopyrite, native gold and cinnabar. Gold is associated with very fine-grained native copper, barite and spinel. Round-octahedral grains, rarely crusts with sizes 0.1–0.3 mm dominate among the copper forms. Gold is very fine-grained; it has solid, cloddy and round-oval forms. Size of the gold grains at an average is 0.08 mm, maximum size
is 0.2 mm. Probably, gold manifestations are much older than the copper ones.