Каталог весняних водопіль в басейні річки Десна - Горбачова, Л.О.; Колянчук, О.В. (Український науково-дослідний гідрометеорологічний інститут МНС та НАН України, 2012)
На основі архівних даних виконано аналіз видатних водопіль в басейні р. Десна, визначено кількісні гідрометеорологічні характеристики, які обумовили їхнє формування. У каталозі розміщено дані про дати початку, закінчення, про тривалість водопіль та їхнього підйому, максимальні строкові витрати води, шари та об’єми стоку, кількість опадів, температуру повітря, запаси води в сніговому покриві, глибину промерзання ґрунту, а також цифрові мапи гідрометеорологічних характеристик. На основании архивных данных выполнен анализ выдающихся половодий в басейне р. Десна, определены количественные гидрометеорологические характеристики, которые обусловливали их формирования. В каталоге размещены данные о датах начала, окончания, о продолжительности половодий и продолжительности их подъёма, о максимальных расходах воды, слоях и объёмах стока, количестве атмосферных осадков, температуре воздуха, запасах воды в снежном покрове и глубине промерзания почвы, а также цифровые карты гидрометеорологических характеристик. On the base of archival data outstanding floods in the basin of the Desna River were analyzed, quantitative hydrometeorological characteristics that determine their formation were defined. There are data of the dates of start, end, duration of floods and the duration of their recovery, the maximal water discharge, layers and volumes of runoff, rainfall, air temperature, snow cover water equivalent and depth of frost penetration, as well as digital maps of meteorological characteristics in the catalog.