Винос біогенних елементів із водозбору річки Десни - Лузовіцька, Ю.А.; Осадча, Н.М.; Осадчий, В.І. (Український науково-дослідний гідрометеорологічний інститут МНС та НАН України, 2012)
На основі обробки даних щоденних спостережень у замикальному створі р. Десни розраховано винос мінеральних сполук кремнію, азоту і фосфору з території її басейну за період 1991-2004 рр. та показано динаміку його змін. Досліджено вплив водності річки на кількісні показники стоку біогенних елементів і показано його внутрірічний розподіл. Вивчено зміну концентрацій мінеральних сполук азоту та фосфору у воді Десни в різні сезони року. Встановлено наявність тенденції до збільшення величини стоку досліджуваних елементів, унормованої на середню багаторічну водність. Зроблено висновок, що для Si це пов’язано із зменшенням чисельності фітопланктону, а для азоту і фосфору викликано дією забруднювальних речовин, які надходять від точкових та дифузійних джерел. На основании обработки данных ежедневных наблюдений в замыкающем створе р. Десны рассчитан вынос минеральных соединений кремния, азота и фосфора с территории ее бассейна за период 1991-2004 гг., а также показано динамику его изменений. Исследовано влияние водности реки на количественные показатели стока биогенных элементов и показано его внутригодовое распределение. Изучено изменение концентраций минеральных соединений азота и фосфора в воде р. Десны в различные сезоны года. Установлено наличие тенденции к увеличению величины стока исследованных элементов, приведенной к средней многолетней водности. Сделан вывод, что для Si это связано с уменьшением численности фитопланктона, а для азота и фосфора вызвано действием загрязняющих веществ, поступающих от точечных и диффузионных источников. The chemical discharge of silicon, nitrogen and phosphorus in the lowest point of the Desna river had been calculated by processing of daily data for years 1991- 2004. The dynamics of its changes is shown. Water run-off influence on the values of nutrients flux is investigated and its season distribution is shown. Change of concentration of the mineral nitrogen and phosphorus associations during various seasons of year is studied in Desna waters. The Desna nutrients discharge, converted to long-term mean of run-off, tended to increase. For Si it is connected with reduction of a phytoplankton number and for nitrogen and phosphorus is caused by pollution from point and dispersed sources.