Розчинені органічні речовини у воді Шацьких озер - Линник, П.М.; Іванечко, Я.С.; Линник, Р.П.; Жежеря, В.А. (Український науково-дослідний гідрометеорологічний інститут МНС та НАН України, 2012)
Розглянуто результати досліджень розчинених органічних речовин (РОР) у воді озер Люцимир та Чорного, що належать до групи Шацьких озер. Зосереджено основну увагу на вивченні загальних показників, що характеризують вміст та динаміку РОР, а також їхніх окремих груп. Наведено дані щодо їх сезонної динаміки. Встановлено, що концентрація РОР мало змінюється посезонно, що зумовлено особливостями досліджуваних озерних екосистем. Показано також особливості молекулярно-масового розподілу речовин у складі досліджуваних груп РОР. Обобщены результаты исследований растворенных органических веществ (РОВ) в воде озер Люцимир и Черного, относящихся к группе Шацких озер. Основное внимание было сконцентрировано на изучении общих показателей, характеризующих содержание и динамику РОВ, а также их отдельных групп. Приведены данные относительно их сезонной динамики. Установлено, что концентрация РОВ мало меняется посезонно, что обусловлено особенностями исследованных озерных экосистем. Показаны также особенности молекулярно-массового распределения веществ в составе исследованных групп РОВ. Results of investigations of the dissolved organic matter (DOM) in water of Lyutsymyr and Chorne lakes, beloning to the Shatska group of lakes are generalized. The principal attention has been concentrated on studying of the general parameters describing the concentration and dynamics of DOM, as well as their individual groups. Data concerning to seasonal dynamics both general parameters of DOM and the individual groups of organic substances are given. It is established, that DOM concentration varies seasonally a little that is caused by features of the lake ecosystems studied. Features of molecular-weight distribution of the substances in composition of DOM groups studied are shown also.