До 100 річчя від дня народження професора Т.М. Агафонової, почесного члена УМТ (Записки Українського мінералогічного товариства, 2009)
Тетяна Миколаївна Агафонова народилась 22 лютого 1909 р. у м. Саратові (Росія). У 1930 р. закінчила геологічне відділення Ленінградського (Санкт-Петербурзького) гірничого інституту. Трудову діяльність розпочала у виробничих організаціях Південного Уралу і Забайкалля. З 1934 по 1939 р. – співробітник Науково- дослідного інституту механічної обробки корисних копалин, а з 1939 по 1942 р. – консультант Державного інституту прикладної хімії у Ленінграді, де її застали війна і лихоліття блокади міста. Упродовж 1943–1944 рр. Т.М. Агафонова працює мінералогом Березівської геологорозвідувальної контори тресту “Алтайцветметразведка”.