Методи побудови просторових розподілів полів ймовірностей урбанізації на основі ANFIS - Виклюк, Я.І.; Гаць, Б.М. (Штучний інтелект, 2010)
У статті розглядається проблема побудови просторових розподілів полів ймовірності урбанізації на прикладі типових туристичних поселень Українських Карпат. Розглянуто методику отримання даних з геоінформаційних систем (ГІС) і знаходження прихованих залежностей засобами нечіткої логіки. Одержано нечіткі FIS-системи з різними типами функцій приналежності, на основі яких створено карти полів ймовірності. В статье рассматривается проблема построения пространственных распределений полей вероятности урбанизации на примере типичных туристических поселков Украинских Карпат. Рассмотрена методика получения данных с геоинформационных систем (ГИС) и нахождение скрытых зависимостей средствами нечеткой логики. Получены нечеткие FIS-системы с разными типами функций принадлежности, на основе которых созданы карты полей вероятности. The paper is devoted to the problem of construction the spatial distribution fields of urban probabilities based on typical tourist towns of Ukrainian Carpathian Mountains. The method of extracting data from geoinformation systems (GIS) and finding of hidden dependences using fuzzy-logic are considered. Maps of probability fields are received based on fuzzy FIS-systems with different types of membership functions.