Классификация критически важных объектов информатизации по требованиям физической защиты с использованием методов кластерного анализа - Мелех, О.В.; Максимович, Е.П.; Фисенко, В.К. (Штучний інтелект, 2010)
Обоснован и реализован подход к классификации объектов информатизации критически важных объектов по требованиям физической защиты с использованием методов кластерного анализа. Сформулированы содержательная и математическая постановки задачи и разработана методика классификации, в основу которой положена идея разбиения множества объектов на непересекающиеся подмножества. Разбиение производится с использованием функции близости и критериев разбиения не по одному, а по множеству показателей и их значений таким образом, чтобы в пределах одной группы требования к физической защите оставались неизменными. У статті обґрунтований та реалізований підхід до класифікації об’єктів інформатизації, як критично важливих за вимогами фізичного захисту, з використанням засобів кластерного аналізу. Сформульовані змістовна і математична постановки завдання та розроблена методика класифікації, до основи якої покладена ідея розбиття множини об’єктів на підмножини, що не перетинаються. Розбиття виконується з використанням функції близькості і критеріїв, побудованих на множині показників і їх значень так, щоб в межах однієї групи вимоги до фізичного захисту залишалися незмінними. The approach to critical information objects classification by physical security requirements on the basis of the cluster analysis is proposed. Informal and mathematical problem statements are formulated. The classification methodology on the basis of objects set partitioning on non-overlapping subsets is developed. The partitioning is performed using adjacency function and partitioning criteria on the basis of set of factors in such manner that physical security requirements are the same within every objects group.