Захист інформації при передачі пакетів даних в інформаційно-ефективних локально-регіональних радіомережах - Шевчук, Б.М. (Штучний інтелект, 2010)
У статті обґрунтоване виконання послідовності операцій по захисту інформації в радіомережах з урахуванням досягнення теоретичної стійкості захисту даних абонентами мережі. Зазначено, що основою практично стійкого криптографічного захисту пакетів інформації є використання абонентами мережі шифрів з одноразовим ключем (шифрів Вернама), які від пакета до пакета підлягають зміні. Для захисту інформації про використовуючі сеансові ключі парою абонентів (відправник інформації – отримувач інформації) доцільно використати алгоритми асиметричного криптозахисту. З метою комплексного захисту даних в радіомережах інформація підлягає захисту на інформаційному рівні, на рівні формування сигнальникових конструкцій, на енергетичному рівні. В статье обосновано выполнение последовательности операций по защите информации в радиосетях с учётом достижения теоретической стойкости защиты данных абонентами сети. Отмечено, что основой практически стойкой криптографической защиты пакетов информации является использование абонентами сети шифров с одноразовым ключом (шифров Вернама). Для защиты информации об используемых сеансовых ключах парой абонентов (отправитель информации – получатель информации) целесообразно использовать алгоритмы защиты данных, построенные на основе асимметричной крипторгафии. С целью обеспечения комплексной защиты данных в радиосетях информация защищается на разных уровнях: на информационном уровне, на уровне формирования сигнально-кодовых конструкций, на энергетическом уровне. In the article the performance of sequences of operations for the protection of information in radio networks with regard to achieve the theoretical strength of data protection network subscribers. It is noted that the basis of virtually resistant cryptographic protection of information packets is to use a subscriber network is encrypted with a one-time key (Vernam’s cipher). To protect the information on the use of session keys, a pair of users (the sender information, recipient information) should be used for data protection algorithms built on the basis of asymmetric cryptography. In order to ensure comprehensive data protection in Radio the information is protected at various levels: at the information level, the level of formation of signal-code structures, the energy level.