Результати палеопедологічного дослідження пізньопалеолітичних пам'яток в басейні Великої Висі - Матвіїшина, Ж.М.; Дорошкевич, С.П. (Кам’яна доба України, 2011)
За допомогою палеопедологічного методу, з широким застосуванням мікроморфоглогічного аналізу з’ясовується питання генезису та стратиграфії верхньочетвертинних відкладів на пізньопалеолітичних стоянках в басейні в. Велика Вись. Особливу увагу звернено на генезис відкладів тих горизонтів, в яких виявлено крем’яний матеріал, з метою палеографічних реконструкцій природних умов часу проживання давньої людини на основі педологічних даних. Investigations are proposing the wide applying of the paleopedologycal method including micromorphological analysis with the aim the paleoenvironment reconstructions. The questions of genesis and Quaternary sediments stratigraphy on the latepaleolithic stands in the river Big Wyss basin are discussing. The special attention are given for the studying of the different age soils and loesses with the siliceous artifacts. After paleopedologycal data the reconstructions of paleoenvironment for the time, when ancient men were living there are realized.