Сингенетичні напівсферичні концентрично-зональні включення гематиту у кварці заноришових пегматитів Волині - Возняк, Д.К.; Остапенко, С.С.; Вишневський, О.А.; Галабурда, Ю.А. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Уперше встановлено, що в камерних пегматитах Волині концентрично-зональні напівсферичні включення гематиту (до 0,5—0,7 мм) росли одночасно з пізнім кварцом. За способом утворення вони відповідають конкреціям. Відносна швидкість утворення включень гематиту змінюється у широких межах. Середня швидкість росту включень у 10 ± 1 разів перевищувала швидкість росту кварцу. Під час росту утворилися два типи включень, які значно відрізняються за вмістом Fe2O3: 94,1—97,1 % — у непрозорих; 8,9—74,4 % — у прозорих. Вивчені утворення складені глобулами гематиту розміром переважно 300—100 нм. Вони росли у гетерогенній системі (водний розчин + CO2-фаза (переважно газ) з високомолекулярними органічними сполуками). Температура росту зазвичай становила 220—230 ºС, тиск — 20—22 МПа. Впервые установлено, что в камерных пегматитах Волыни концентрически-зональные полусферические включения гематита (до 0,5—0,7 мм) росли одновременно с поздним кварцем. По способу образования они соответствуют конкрециям. Относительная скорость образования включений гематита изменяется в широких пределах. Средняя скорость роста включений в 10 ± 1 раз превышала скорость роста кварца. Во время роста образовались два типа включений, которые значительно различаются по содержанию Fe2O3: 94,1—97,1 % массы в непрозрачных; 8,9—74,4 % массы в прозрачных. Изученные образования состоят из глобул гематита размером преимущественно 300—100 нм. Они росли в гетерогенной системе (водный раствор + CO2-фаза (преимущественно газ) с высокомолекулярными органическими соединениями). Температура роста обычно составляла 220—230 ºС, давление — 20—22 МПа. For the first time it is investigated that in the Volynian chamber pegmatites the concentrically zonal hemispherical hematite inclusions (up to 0.5—0.7 mm) were growing simultaneously with late quartz. As to the way of formation they correspond to the concretions. The relative speed of inclusions formation in hematite varied widely. Average rate of the growth was 10 ± 1 times greater than the inclusion rate of quartz growth. During the growth two types of inclusions were formed, which significantly differ in the content of Fe2O3: 94.1—97.1 % of the mass in the opaque; 8.9—74.4 % of the mass in the transparent. The studied formations consist of hematite beads predominantly 300—100 nm in size. They grew in a heterogeneous system (aqueous solution + CO2 phase (mainly gas) with the high-molecular organic compounds). The growth temperature was usually 220—230 ºC and pressure — 20—22 MPa.