Ахондрит Norton County: скульптура поверхні та хімічний склад мінеральних зерен - Семененко, В.П.; Горовенко, Т.М.; Шкуренко, К.О.; Сливінський, В.М. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Наведено результати растрових електронно-мікроскопічних та енергодисперсійних спектрометричних досліджень скульптури поверхні та хімічного складу мінеральних зерен із енстатитового ахондрита Norton County. Вперше в ахондриті знайдені бржезинаїт, відомий до того лише в залізному метеориті, продукти вивітрювання алабандину, а також діагностовані порожнини росту в кристалах енстатиту, які вказують на їх нерівноважну кристалізацію найімовірніше із ударного розплаву. Характер поширення скульптур ударного метаморфізму на поверхні мінеральних зерен засвідчує додатковий удар, але значно меншої інтенсивності, ніж попередній, в космічній історії материнського тіла ахондрита Norton County. Приведены результаты растровых электронно-микроскопических и энергодисперсионных спектрометрических исследований скульптуры поверхности и химического состава минеральных зерен из энстатитового ахондрита Norton County. Впервые в ахондрите найдены бржезинаит, продукты выветривания алабандина, а также диагностированы полости роста в кристалле энстатита, которые указывают на его неравновесную кристаллизацию, наиболее вероятно, из ударного расплава. Характер распространения скульптур ударного метаморфизма на поверхности минеральных зерен свидетельствует о дополнительном ударе, но
значительно меньшей интенсивности, чем предыдущий, в космической истории материнского тела ахондрита Norton County.