Морфологія агрегатних виділень ільменіту з кімберлітів трубки Південна (Приазов’я) - Квасниця, В.М.; Литвиненко, Ю.О.; Вишневський, О.А.; Чашка, О.І. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Наведено характеристику морфології агрегатних зерен ільменіту та його хімічного складу з кімберлітів трубки Південна в Приазов’ї. Зафіксовано етапи структурно-морфологічної перебудови монокристальних зерен ільменіту в різні агрегати внаслідок імовірного процесу рекристалізації: від розпаду первинного зерна на дрібні субзерна ксеноморфної форми до перекристалізації їх в овальні, округлі та поліедричні субзерна. Виявлено близький хімічний склад усіх виділених морфологічних підтипів агрегатів ільменіту. Встановлено, що для субзерен агрегатів характерні збагачені магнієм внутрішні частини, манганом — зовнішні, відповідно, вони майже не містять мангану в ядрах, магнію — в периферійних зонах. Приведена характеристика морфологии агрегатных зерен ильменита и их химического состава из кимберлитов трубки Южная в Приазовье. Зафиксированы этапы структурно-морфологической перестройки монокристальных зерен ильменита в разные агрегаты вследствие вероятного процесса рекристаллизации: от распада первичного зерна на мелкие субзерна ксеноморфной формы до перекристаллизации их в овальные, округлые и полиэдрические субзерна. Установлен близкий химический состав всех выделенных морфологических подтипов агрегатов. Для субзерен агрегатов характерны обогащенные магнием
внутренние и марганцем внешние части, соответственно, они почти не содержат марганца в ядрах и магния — во внешних зонах. Morphology and chemical composition of ilmenite aggregate grains from “Pivdenna” kimberlite pipe (Eastern Peri-Azovian area) are described. The stages of structural-morphological transformation from monocrystals to aggregates (desintegration of primary grain into small xenomorphic subgrains with their further transformation to rounded, semirounded and finally polyhedron-subgrains), due to possible recrystallization process, are shown. Chemical composition of all morphological
types of ilmenite aggregates is similar. The subgrains have enriched in Mg inner and in Mn outer parts, accordingly, they contain minimum of Mn in the cores and Mg in the external zones.