До 95-річчя від дня народження академіка АН УРСР О.С. Поваренних, почесного члена УМТ (Записки Українського мінералогічного товариства, 2010)
Олександр Сергійович Поваренних — видатний учений у галузі мінералогії і кристалохімії, філософських проблем природознавства. Доктор геолого-мінералогічних наук (1957), професор, член-кореспондент АН УРСР (1969),
академік АН УРСР (1973), заслужений діяч науки і техніки України (1975). Голова Ради Українського відділення Всесоюзного мінералогічного товариства (1961—1970). З 1960 р. — завідувач відділу мінералогії і кристалохімії Інституту геологічних наук, з 1969 р. — Інституту геохімії і фізики мінералів АН УРСР. Почесний член Всесоюзного і Українського мінералогічних товариств, дійсний член мінералогічних товариств Великобританії, Ірландії, Франції, Італії, США, Канади, Японії, Німеччини і Польщі. Лауреат Державної премії УРСР у галузі науки і техніки (1983) та премії ім. В.І. Вернадського АН України(1975).