Характер категорії «інтерес» та проблеми її застосування для опису групових інтересів - Рудницький, С.В. (Держава і право, 2012)
Розглянуто основні підходи до розуміння характеру інтересу і запропоновано суб’єктивне його розуміння у контексті опису інтересів польської національної менши ни як однієї з етнонаціональних груп Української держави. Показано роль усвідомлення у процесі виникнення інтересу, його зв’язок з об’єктивними чинниками, діяльністю. Звертається увага на множинність і вибірковість інтересів щодо потреби, спрямованість інтересу, співвідношення інтересу з можливостями. Рассмотрены основные подходы к пониманию характера интереса и предложено субъективное его понимание в контексте описания интересов польского национального меньшинства как одной из этно национальных групп Украинского государства. Показана роль осознания в процессе возникновения интереса, его связь с объективными факторами, деятельностью. Обращается внимание на множественность и выборочность интересов по отношению к потребностям, соотноше ние интереса с возможностями. The main approaches to understanding of the nature of interest have been analyzed. Its subjective understanding in the context of the interests description of the Polish minority as one of the ethnic groups which exist in Ukrainian state has been suggested. The role of aware- ness in the process of the interest nascence, its relationships with the objective factors and activity have been shown. The attention is drawn to the multiplicity and selectivity of interests in relation to necessity, the interest orientation, the correlation of interests and possibilities.