Особливості зіставлення понять «форма правління» та «демократизація» - Мироненко, П.В. (Держава і право, 2012)
Представлено авторську спробу наукового осмислення зіставлення понять «форма правління» та «демократизація» на теоретичному і прикладному рівнях розгляду. Окрему увагу зосереджено на обґрунту ванні важливості системного вивчен ня форми державного правління та політичного режиму в контексті аналізу процесів суспільної трансформації на прикладі розвитку конкретних країн, особливо – країн перехідного типу. Поняття «форма правління» розглянуто в його юридичному, соціологічному і політологічному тлумаченні. Висвітлено перспективні напрями оновлення методологічної бази порівняльних досліджень у царині розгляду форми правління, політичного режиму та політичних процесів. Представлена авторская попытка научногоосмысления сопоставления понятий «форма правления» и «демократизация» на теоретическом и прикладном уровнях рассмотрения. Особое внимание сосредоточено на обосновании важности системного изучения формы государственного правления и политического режима в контексте анализа процессов общественной трансформации на примере развития конкретных стран, особенно – стран переходного типа. Понятие «форма правления» рассмотрено в его юридическом, социологическом и политологическом толковании. Освещены перспективные направления обновления методологической базы сравни тельных исследований в области рассмотрения формы правления, политического режима и политических процессов. Рresents the author’s attempt to scientific comprehension of the comparison of concepts «form of government» and the «democratization» of the theoretical and applied levels consideration. A special attention is focused on the justification of the importance of a systematic study of the form of government and the political regime in the context of the analysis of the processes of social transformation in the development of specific countries, especially countries in transition. The concept of «governance» was considered in its legal, sociological and political science of interpretation. Highlight the perspective directions of updating the methodological base of the comparative studies in the field of examination of form of government, the political regime and political processes.