Політико-правові вимоги національно-демократичних об’єднань України в другій половині ХХ століття - Лутчин, Т.М. (Держава і право, 2012)
Розглядаються політичні й правові вимоги національно-демократичних об’єднань в Україні другої половини ХХ століття: визнання необхідності боротьби за незалежну Українську державу, в якій права людини визнавались би найвищою цінністю, а також домагання втілення в життя норм Конституції СРСР, зокрема права націй на самовизначення шляхом проведення референдумів, демократизації виборів, ліквідації цензури та інших цінностей. Рассматриваются политические и правовые требования национально-демократических объединений в Украине второй половины ХХ века: признание необходимости борьбы за независимое украинское государство, в котором права человека признавались бы высшей ценностью, а также притязания претворения в жизнь норм Конституции СССР, в частности права наций на самоопределение путем проведения референдумов, демократизации выборов, ликвидации цензуры и других ценностей. The article deals with political and legal requirements of national-democratic organizations in Ukraine in the second half of the twentieth century: the need to fight for an independent Ukrainian state in which human rights recognized to the highest value, and demands the implementation of the Constitution of the USSR, including the rights of nations to self-determination through a referendum, democratic elections, the elimination of censorship and other valuables