Теоретическое развитие миварных сетей для реализации правил выбора «ЕСЛИ…, ТО…, ИНАЧЕ…» на основе многодольных графов - Варламов, О.О.; Владимиров, А.Н.; Санду, Р.А. (Штучний інтелект, 2011)
Показано теоретическое развитие миварных сетей, которые используются для создания различных экспертных систем и Многомерных эволюционных прикладных автоматизированных информационных систем (МЭПАИС) поддержки принятия решений. Проведен анализ существующих подходов и предложены новые пути развития миварных сетей на основе трехдольных и многодольных графов для реализации правил выбора «Если..., то..., иначе...» для эволюционной обработки логических правил и вычислительных процедур в реальном времени. У статті розглядається теоретичний розвиток технології міварних логіко-обчислювальних мереж. Міварні мережі та продукції використовуються для створення різних експертних систем і багатовимірних еволюційних прикладних автоматизованих інформаційних систем (МЕПАІС) підтримки прийняття рішень. Проведено аналіз різних моделей даних в теорії баз даних і показані передумови появи міварного інформаційного простору і міварних логічних мереж, як розвитку ідей «активних» і «дедуктивних» баз даних. Для розширення можливостей із застосування цих формалізмів проведено аналіз існуючих підходів та запропоновано нові шляхи розвитку міварних мереж на основі тричасткових і багаточасткових графів для реалізації правил вибору виду «Якщо ..., то ..., інакше ...» для еволюційної обробки логічних правил і обчислювальних процедур в реальному часі. The article discusses the theoretical development of mivar logical-computing networks the technology. Mivar network and products used to create different expert systems and multi-dimensional evolutionary applications of automated information systems (MEPAIS) decision support. The analysis of different data models in database theory was made and prerequisites for the mivar information space and mivar logical networks, as the development of ideas of "active" and "deductive" databases was shown. To enhance the application of these formalisms analysis of existing approaches was made and new ways of networks development mivar based on triplex and multipartite graphs was suggested for the implementation of the rules for choice of the form "if ... then ... anyway ..." for the evolutionary elaboration of logical rules and computational procedures in real time.