Boosting-метод виявлення облич на зображенні - Маслій, Р.В.; Кулик, А.Я. (Штучний інтелект, 2011)
У статті представлено boosting-метод виявлення облич фронтального вигляду на напівтонових зображеннях, який як прості класифікатори використовує ознаки з нового набору, отриманого шляхом поєднання локальних бінарних шаблонів та хаароподібних ознак. На наборі зображень облич з бази Yale B, які характеризуються нерівномірною освітленістю, розроблений метод демонструє на 7 – 10% вищу вірогідність виявлення облич у порівнянні з boosting-методом Віоли-Джонса. В статье представлен boosting-метод обнаружения лиц фронтального вида на полутоновом изображении, который в качестве простых классификаторов использует новый набор признаков, полученных путём объединения локальных бинарных шаблонов и хаароподобных признаков. На наборе изображений лиц с базы Yale B, которые характеризуются неравномерной освещенностью, разработанный метод показывает на 7 – 10% более высокую вероятность обнаружения лиц в сравнении с boosting-методом Виолы-Джонса.