Онтогенетичний метод побудови нечіткого відношення сенсу - Бісікало, О.В. (Штучний інтелект, 2011)
У статті розглядається проблема формалізації природних способів побудови функції належності нечітких відношень. Обґрунтовано онтогенетичний метод побудови відношення сенсу для асоціативних пар образів, визначено основні властивості нечітких відношень сенсу, запропоновано інтерпретацію базових операцій з такими відношеннями для задач пізнавальної діяльності людини. В статье рассматривается проблема формализации естественных способов построения функции принадлежности нечетких отношений. Приводится обоснование онтогенетического метода построения отношения смысла для ассоциативных пар образов, определены основные свойства нечетких отношений смысла, предложена интерпретация базовых операций с такими отношениями для задач познавательной деятельности человека. The problem of formalization of natural ways to construct the membership function of fussy relations is examined in the article. The ontogenetic method to construct the relation of sense for associative pairs of images is substantiated. The basic properties of fussy relations of sense are defined, interpretation of base operations with such relations for tasks of cognitive activity of the human is offered.