Проблема української самоіндентифікації в межах світових інтеграційних процесів - Лукашенко, А.І. (Проблеми міжнародних відносин, 2010)
У статті проаналізовано проблему відсутності
державної ідеологічної платформи, її витоки та наслідки для
України. Також досліджено російську національну ідею щодо
її придатності для українців. Визначено ментально-ідейні
характеристики російської ойкумени та західноєвропейської і
здійснено спробу дослідження останніх у контексті
близькості до української соціальної та політичної культури.
Виявлено грунт, на якому може сформуватись українська
національна ідея. В статье анализируется проблема отсутствия
государственной идеологической платформы, ее истоки и
последствия для Украины. Также исследована русская
национальная идея и ее пригодность для украинцев.
Определено ментально-идейные характеристики русской
ойкумены и западноевропейской и сделана попытка
исследования последних в контексте близости к украинской
социальной и политической культуры. Обнаружено почву, на
какой может возникнуть украинская национальная идея. The article analyzes the problem of the lack of state
ideologigal platform, its origins and consequences for Ukraine.
Also, the Russian national idea in terms of its suitability for the
Ukrainian people is investigated. Mentally-determited ideological
characteristigs of Russian and Western European ecumene, and
made an attempt to study the past in the context of proximity to the
Ukrainian social and political culture. Revealed the soil to be
formed which the Ukrainian national idea.