Місце та роль національних меншин в умовах трансформації сучасної системи міжнародних відносин - Родик, Г.Ю. (Проблеми міжнародних відносин, 2011)
Сучасний етап світового розвитку характеризується
постійним зростанням міжетнічної напруженості, що
зумовлено швидкими політичними та соціальними змінами, які
порушують баланс співіснування як окремих націй, так і
етнонаціональних меншин. Постала гостра потреба перегляду
законів етнічного розвитку, способів запобігання та
розв’язання етнонаціональних конфліктів. Для цього потрібно
зрозуміти і проаналізувати суть конфліктів на етнічному
підґрунті, їхню структуру, причини, суб’єктів, особливості
розвитку тощо. Данный этап мирового развития характеризируется
постоянным нарастанием межэтнической напряженности,
что обусловлено быстрыми политическими и социальными
изменениями, которые нарушают баланс сосуществования как
отдельных наций, так и этнононациональных меньшинств.
Возникла острая необходимость пересмотра законов
этнического развития, способов предупреждения и решения
этнонациональных и межнациональных конфликтов. Для этого
необходимо понять и проанализировать суть конфликтов на
этнической почве, их структуру, причины, субъектов,
особенности развития и т.д. World development is characterized by a steady increase in
ethnic tensions due to rapid political and social changes and
changes in the coexistence equilibrium of different nations and
ethnic minorities. An urgent need has arisen to revise laws on ethnic
development and methods of preventing and resolving ethnic and
racial conflicts. There is need to understand and analyze the nature
of conflicts on ethnic grounds, structure, causes, figures, feature
development, etc.