Внутрішньополітичні детермінанти зовнішньої політики: Пелопоннеська війна - Розумюк, В.М. (Проблеми міжнародних відносин, 2011)
У статті досліджуються загальні аспекти проблеми внутрішньополітичних детермінант зовнішньої політики. На прикладі Пелопоннеської війни розглянуто і проаналізовано внутрішні чинники міжнародних відносин, продемонстровано неадекватність та нереалістичність багатьох стереотипів теорії міжнародних відносин, навіяних ліберальною пропагандою. Статья посвящена исследованию общих аспектов проблемы внутриполитических детерминант внешней политики. На примере Пелопоннесской войны рассмотрены и проанализированы внутренние факторы международных отношений, продемонстрировано неадекватность и нереалистичность многих стереотипов теории международных отношений, внушенных либеральной пропагандой. The article is on general problem of domestic determinants of a foreign policy. Peloponnesus war proves to be one of the most illustrative historical patterns of correlation between domestic and international factors of foreign policy behavior. Some stereotypes of the theory of international relations, especially those inspired by liberal propaganda, are treated to be fare from imperatives imposed by real international political practice.