Чинники формування колекторських властивостей низькопористих теригенних порід - Лукінов, В.; Безручко, К. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2009)
Вибрано структурні моделі порового простору і визначено формули розрахунку проникності низькопористих теригенних порід на основі розміру їхніх основних фільтрувальних каналів. Обґрунтовано фільтраційні параметри межі колектор–екран для пісковиків середнього і пізнього катагенезу. The structural models of pore space are chosen and formulas are determined for the calculation of permeability of low-porous terrigenous rocks on the basis of size of their basic filter channels. The capillary-statistical model of Marshall was chosen for the collectors of pore type. Absolute gas-permeability was calculated with the use of opened porosity coefficient and the basic filter channels size.