Гідрогеологічні умови Субботінського нафтового родовища на Прикерченському шельфі Чорного моря - Колодій, В.; Колодій, І. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2009)
Субботінське нафтове родовище приурочене до антиклінальної складки в межах Південнокерченського прогину. Промислово нафтоносними є 4 об’єкти у верхній частині нижньомайкопських відкладів в інтервалі глибин 2003–2288 м. Решта об’єктів – водоносні, з нафтогазопроявами, слабкопроникні, з невеликою флюїдовіддачею. Нафти промислово нафтоносних об’єктів ІХ–ХІІ дещо легші, менш в’язкі та закипають за нижчої температури, ніж нафти нафтопроявів з нижчезалеглих об’єктів, а природні гази родовища – вуглеводневі, із підвищеним вмістом гомологів метану і незначною домішкою СО₂ та N₂. Підземні води майкопських відкладів належать, головно, до гідрокарбонатнонатрієвого і, частково, хлоридно-магнієвого типу, а еоценових – до сульфатно-натрієвого. Останні два типи є сумішами природних вод і технічних рідин, що використовувалися при бурінні і випробуванні свердловин. Subbotin oil field is 25 km to south of the coast of Kerch peninsula. Four industrial oil-bearing beds are bounded with Maykopian (Oligocene–Miocene) strata at depths of 2003–2288 m. The other eight low permeability objects contain non-industrial oil, gas and water-bearing shows. The productive series is flees-like. Inside the oil-bearing layers occurs the waterbearing one. Natural gases of the field are hydrocarbon with heightened content of the weighty gaseous hydrocarbons.