Археологічні та палеогеографічні дослідження мезолітичної стоянки Таценки під Києвом - Матвіїшина, Ж.М.; Залізняк, Л.Л.; Пархоменко, О.Г. (Кам’яна доба України, 2010)
У статті друкуються результати палеогеографічних досліджень відомої мезолітичної стоянки Таценки під Києвом. Культурний шар памятки залягав у бурому щільному піску похованого ґрунту, який формувався в лісовому оточенні в умовах дещо вологішого і прохолоднішого, порівняно з сучасним клімату. The article contains results of Paleogeographic studies on known early Mesolithic site of Tatsenky nearby Kyiv. Cultural layer of the site was traced in dense brown sands of buried soil that formed in under the terms of forest environment under the terms of climate somewhat more humid and cool than modern.