Проблеми вивчення неоліту України - Манько, В.О. (Кам’яна доба України, 2010)
У статті розглядаються теоретичні питання вивчення неолітичної епохи. Розглядаються загальноприйняті визначення поняття «неоліт» і робиться висновок про неможливість їх використання на практиці. Пропонується нове трактування поняття «неоліт», яке має означати процес формування інформаційного поля, в межах якого поширюються інноваційні технології, нові методи ведення господарства, надбання духовної культури. У звязку з цим розглядаються механізми створення культурно-історичних областей неоліту, які і були формою існування інформаційних просторів.
Особливо хочу відзначити, що поява цієї статті була б неможливою без тривалих бесід і плідних дискусій з Л.Л. Залізняком, якому я щиро вдячний за те, що він звернув мою увагу до теоретичних питань досліджень неоліту. Article is devoted theoretical questions of studying of the Neolithic of Ukraine. The author analyzes existing definitions of the term “Neolithic”, comes to a conclusion about impossibility to define this term as the sum of different signs. Neolith definition as is offered to time of formation of information fields. Within the frames of such information fields innovative technologies of processing of a stone and the ceramics manufacturing, new forms of farming extended.