Функції «гарантійної держави» М. Алексєєва та їхнє правове обґрунтування - Волинець, В.В. (Держава і право, 2012)
Аналізуються функції держави у державно-правовій теорії Миколи Алексєєва. Автор визначає специфіку інтерпретації М. Алексєєвим функцій держави в контексті обґрунтовано го ним вчення про «гарантійну державу». Особлива увага надається основним засобам забезпечення прав людини та соціальної діяльності як визначальної функції «гарантійної держави». Анализируются функции государства в государственно-правовой теории Николая Алексеева. Автор определяет специфику интерпретации Н. Алексеевым функций государства в контексте обоснованного им учения о «гарантийном государстве». Особое внимание уделяется основным средствам обеспечения прав человека и социальной деятельности как определяющей функции «гарантийной государства». The article provides a comprehensive analysis of the state functions concept in the state and law theory of Nicolas Alekseev. The author determines the specificity of M.Alekseev’s interpretation of state functions in the context of his theory of «guarantee state». Particular attention is paid to the basic tools human rights implementation, and to the social activity as a basic function of a «guarantee state».