Моделі регіональної політики ЄС - Тихомирова, Є.Б. (Проблеми міжнародних відносин, 2011)
У статті висвітлюються проблеми аналітичного
дослідження регіональної політики ЄС, яким великого значення
надають усі інститути Європейського Союзу. Підкреслюється, що
більшість країн Європи має значні досягнення в цьому напрямку.
Автор характеризує особливості реалізації підтримки
регіональних програм Європейського Союзу та структуру
регіональної політики ЄС, яка охоплює не лише європейський
інтеграційний процес, а і загалом глобальні аспекти внутрішньої і
зовнішньої регіональної політики ЄС. Акцентується увага, що
європейське територіальне співробітництво передбачає зміцнення
транскордонного, транснаціонального та міжрегіонального
співробітництва. Статья посвящена проблемам аналитического исследования
региональной политики ЕС, особое внимание которой уделяют все
институты Европейского Союза. Подчеркивается, что
большинство стран Европы имеют значительные достижения в
этом направлении. Автор характеризует особенности реализации
региональных программ Европейского Союза и структуру
региональной политики ЕС, которая охватывает не только
европейский интеграционный процесс, а и глобальные аспекты
внутренней и внешней региональной политики ЕС. Акцентируется
внимание, что европейское территориальное сотрудничество предусматривает укрепление трансграничного,
транснационального и межрегионального сотрудничества. The article deals with the problems of analytical studies EU
regional policy, which paid particular attention to all the institutions of
the European Union. It is emphasized that the majority of European
countries have significant achievements in this direction. The author
describes the features of the regional programs of the European Union
and the structure of EU regional policy, which covers not only the
European integration process, and global aspects of internal and
external EU regional policy. Attention is drawn that the European
territorial cooperation aims at strengthening cross-border,
transnational and interregional cooperation.