Civilization problems in socio-political science - Galushko, O. (Проблеми міжнародних відносин, 2012)
The article analyzes the civilization paradigms in contemporary
social and political science. Regularities of the civilization approach
to the historical process were researched systematically and the
features of the materialist, cultural and historical trends in the theory
of civilizations were studied. In particular, the essence of the concept
of global and local civilization was analyzed. The historical role of
communities of people i.e. civilization in the modern world was
described on the basis of the analysis of globalization processes and
political changes in today’s world. У статті здійснено аналіз цивілізаційних парадигм у
сучасній суспільно-політичній науці. Системно досліджено
закономірності цивілізаційного підходу до історичного процесу,
вивчено особливості матеріалістичного та культурно-
історичного напряму в теорії цивілізацій. Зокрема,
проаналізовано сутність поняття глобальна та локальна
цивілізація. На основі аналізу процесів глобалізації та
політичних змін в сучасному світі дана характеристика ролі
історичних спільнот людей – цивілізацій у сучасному світі. В статье осуществлен анализ цивилизационных парадигм в
современной общественно-политической науке. Системно
исследованы закономерности цивилизационного подхода к
историческому процессу, изучено особенности
материалистического и культурно-исторического направления
в теории цивилизаций. Проанализирована сущность понятия
глобальная и локальная цивилизация. На основе анализа
процессов глобализации и политических изменений в
современном мире дана характеристика роли исторических
общностей людей – цивилизаций в современном мире.