Матримоніальні зв’язки руської князівської династії зі скандинавськими монаршими дворами в ХІ – першій половині ХІІ століття - Половинська, В.В. (Проблеми міжнародних відносин, 2012)
У статті проаналізовано розвиток русько-скандинавських міжнародних відносин ХІ–ХІІ ст., закріплених завдяки монаршим династичним шлюбам, їх динаміку та особливості; з'ясовано місце шлюбних зв’язків у системі тогочасних міждержавних взаємин Русі і Скандинавії та визначено зовнішньополітичний вектор Давньоруської держави зазначеного періоду. В статье дан анализ развития русско-скандинавских международных отношений ХІ–ХІІ вв., закрепленных путем монарших династических браков, их динамики и особенностей; выяснено место брачных связей в системе тогдашних межгосударственных взаимоотношений Руси и Скандинавии и определен внешнеполитический вектор Древнерусского государства указанного периода. The article analyzes the development of the Russian-Scandinavian international relations in XI–XII centuries, fixed by dynastic royal marriages, their dynamics and characteristics; it clarifies the place of the marital relationship in the system of then interstate relations of Russia and Scandinavia and determines the Old Russian state's foreign policy vector that period.