Загадка Мізинських «пташок» - Росляков, С.М. (Культура народов Причерноморья, 2012)
Вивчення художньої спадщини українського палеоліту почалось з 1908 року з вивчення славетної
Мізинської стоянки на березі Десни, на північ від Чернігова поряд з Новгород-Сіверським. Першими
дослідниками стоянки були Ф.К. Волков, Л.Є. Чиколенко та П.П. Єфименко. Саме цим дослідникам
належить честь наукового відкриття стоянки, яка дала науці першоджерела художньої творчості на теренах
сучасної України.