Проблемы и перспективы развития поисковых систем - Кисленко, Ю.И.; Терентьев, А.В. (Штучний інтелект, 2011)
Рассмотрены важнейшие проблемы функционирования ведущих поисковых систем – недостаточный учёт и
использование естественного языка на этапах формирования запроса и поиска информации. Перспективы
видятся в использовании нового подхода к структурной организации языка, снимающего много противоречий
классической лингвистики и позволяющего заменить «поиск по ключевым словам» на «поиск по знаниям». Розглянуті важливі проблеми функціонування провідних пошукових систем – недостатній облік та
використання природної мови на етапах формування запиту та пошуку інформації. Перспектива бачиться
у використанні нового підходу до структурної організації мови, який знімає багато суперечностей
класичної лінгвістики та який дозволяє замінити «пошук за ключовим словом» на «пошук за знаннями». The not seen at once problem of the leading search engines is low consideration and application of natural
language on the stages of demand assignment and information search. The prospects are considered in
application of a new approach to the structural organization of language. This approach reduces contradiction
of classical linguistics and delivers to change “keyword search” to “knowledge search”.