Withstanding asymmetric situation and threats in distributed dynamic worlds - Sapaty, S.P. (Математичні машини і системи, 2012)
Пропонуються високорівнева ідеологія та технологія, які можуть ефективно конвертувати довільну розподілену систему(чисто людську, безпілотну або ж змішану) в універсальну глобально-програмовану машину, здатну функціонувати без будь-яких центральних ресурсів. Компактні сценарії системних місій у спеціальній мові високого рівня можуть бути введені збудь-якої точки (обладнання), покриваючи та захоплюючи в реальному часі всю систему (або ж тільки необхідні частини), створюючи і установлюючи потрібні операційні інфраструктури та належним чином орієнтуючи локальну та глобальну поведінку. Запропонований підхід може бути особливо корисним для швидкої реакції на асиметричні ситуації та загрози у світі, накреслюючи реальний шлях до масового використання кооперативної роботики і поступового переходу до цілковито безпілотних систем для вирішення критичних проблем у непередбачених середовищах. Предлагаются высокоуровневая идеология и технология, которые могут эффективно конвертировать любую распределенную систему (чисто человеческую, беспилотную или же смешанную) в универсальную глобально-программируемую пространственную машину, способную функционировать без каких-либо центральных ресурсов. Компактные сценарии системных миссий в специальном языке высокого уровня могут быть введены с любой точки (устройства), покрывая и захватывая в реальном времени всю систему (или же только необходимые части), создавая и устанавливая требуемые операционные инфраструктуры и должным образом ориентируя локальное и глобальное поведение. Предлагаемый подход может быть особенно полезен для быстрой реакции на асимметричные ситуации и угрозы в мире, намечая реальный путь к массовому использованию кооперативной роботики и постепенному переходу к полностью беспилотным системам для решения критических проблем в непредсказуемых средах. A high-level ideology and technology will be revealed that can effectively convert any distributed system (manned, unmanned, or mixed) into a globally programmable spatial machine capable of
operating without central resources. Compact mission scenarios in a special high-level language can start
from any point, runtime covering & grasping the whole system or its parts needed, setting operational infrastructures, and orienting local and global behavior. The approach offered can be particularly useful for
quick reaction on asymmetric situations and threats the world is facing, paving the way to massive use of
cooperative robotics and gradual transition to unmanned systems for solving critical problems in unpredictable environments.