Геохімічні особливості ґрунтових вод Яворівщини (південно-західна частина Волино-Подільської плити) - Паньків, Р.; Колодій, В.; Хованець, Ю; Майкут, О.; Сахнюк, І.; Кость, М.; Козак, Р.; Березовський, І.; Пальчикова, О. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2010)
Упродовж семи сезонів (2005–2008 рр.) у 70 зразках криничних вод Яворівщини було визначено макро і мікросклад (зокрема К⁺, NH₄⁺, NO₂⁻, NO₃⁻, PO₄³⁻, Si, Fe, F⁻ ), розчинений кисень, перманганатну окиснюваність, хімічну потребу в кисні та феноли. Води 90 % криниць суттєво забруднені компонентами, вмісти яких у кілька разів перевищують гранично допустиму концентрацію для питних вод, тому ці води непридатні для пиття. Найбільше води забруднені калієм (6 криниць), нітратами (6 криниць) і розчиненими органічними речовинами (6 криниць). Over the time of seven seasons (between 2005 and 2008), we have defined the macro and microcomposition (К⁺ , NH₄⁺, NO₂⁻, NO₃⁻, PO₄³⁻, Si, Fe, F⁻ and phenols in particular), dissolved oxygen, permanganate oxidizability, chemical need for oxygen for 70 samples from water wells of the Yavoriv region. We have determined hydrogeochemical features of ground-water deposits and have studied a relationship between ground and surface water inflows.