Вплив геологічних факторів на екзогенні процеси міоценових соленосних відкладів Українського Передкарпаття - Павлюк, В. (Геологія і геохімія горючих копалин, 2010)
Розглянуто основні чинники техногенно обумовленого галогенного карсту в межах розташування калійних рудників Передкарпаття. Показано вплив структурних елементів геологічної будови на розвиток та перебіг карстових процесів. Виявлено окремі закономірності будови поверхні “соляного дзеркала”, пов’язані з ними випадки активізації карстових явищ та чітку залежність просторового розвитку карстових процесів від структурної будови солевмісних моласових відкладів Передкарпаття. The main factors of technogenically – caused salt karst on an example of potash deposits of Precarpathia area are considered in the article. The general review of the influence of structural elements of a geologic structure on development and a course of karst processes is made. Separate laws of a structure of the surface of a salt mirror and the cases of activization of the karst phenomena connected with them are discovered. Accurate dependence of spatial development of karst processes with a structural salt molasse depositions of the Precarpathian trough is noted.