До генезису вуглецьвмісних палеошельфових крейдових відкладів Східнокарпатського сегмента океану Тетіс - Радковець, Н.Я. (Збірник наукових праць Інституту геологічних наук НАН України, 2010)
В автохтоні Східних Карпат встановлено верству (0,5–7 м) нижньокрейдових вуглецьмісних аргілітів — «чорних глин», органічна речовина яких наземного генезису. Проведені палеоокеанографічні реконструкції ранньокрейдового Східнокарпатського басейну та літолого-геохімічні дослідження цих осадових нашарувань дозволили з’ясувати умови фор-мування «чорних глин» баррем-аптського віку. В автохтоне Восточных Карпат установлен горизонт (0,5–7 м) нижнемеловых аргиллитов — «черных глин», содержащих органическое вещество наземного генезиса. Проведенные палеоокеанографические реконструкции раннемелового Восточнокарпатского баcсейна и литолого-геохимические исследования этих осадочных образований позволили выяснить условия формирования «черных глин» баррем-аптского возраста. In the autochthon of the Eastern Carpthians the layer (0.5–7 m) of the Lower Cretaceous organic-rich argillites — «black clays» has been found, organic matter of which is of terrestrial origin. The performed paleooceanographic reconstructions of the Early Cretaceous East-Carpthian basin and the lithological and geochemical investigations of this sedimentary stratum allowed to clarify the depositional environments of the «black clays» of Barremian-Aptian age.