Літологічні комплекси нижньої крейди північно-західного шельфу Чорного моря - Рябуха, А.В. (Збірник наукових праць Інституту геологічних наук НАН України, 2010)
На основі літологічних досліджень фактичного матеріалу була встановлена велика різноманітність осадових порід нижньої крейди північно-західного шельфу Чорного моря. За результатами літолого-фаціального аналізу, були виділені чотири літологічні комплекси з трьох серій. Найбільше поширення отримала аргілітова серія, підпорядкований характер
мають псамітова серія та змішана псаміто-карбонатно-аргілітова серія. На основании литологических исследований фактического материала было установлено большое разнообразие
осадочных пород нижнего мела северо-западного шельфа Черного моря. Используя литолого-фациальный анализ,
были выделены четыре литологических комплекса из трёх серий. Наибольшее распространение получила аргиллитовая серия, подчиненный характер носят псаммитовая серия и смешанная псаммито-карбонатно-аргиллитовая серия. Based on lithological research of factual data it was determined considerable variety of the Lower Cretaceous sedimentary
rocks of the north-western Black Sea shelf. Using the litho-facial analysis, there were identified four lithological complexes
of three series. Argillaceous series have the largest distribution, psammitic series and composite psammitic-carbonate-argillaceous series have subordinate disposition.