Определение стадий катагенеза и формирование песчаников в диагенезе на примере геологического памятника Каменная Могила - Баранов, В.А. (Збірник наукових праць Інституту геологічних наук НАН України, 2010)
Изложены два способа определения стадий катагенеза — способ определения степени катагенеза пород и способ
определения палеотемператур формирования горных пород. Эти способы можно применять для осадочных отложений,
не включающих органику. Описан процесс формирования песчаника на стадии диагенеза на примере геологического
памятника Каменная Могила. Викладено два способи визначення стадій катагенезу — спосіб визначення ступеня катагенезу порід і спосіб визначення палеотемператур формування гірських порід. Ці способи можна застосовувати для осадочних відкладів, які не
включають органіку. Описаний процес формування пісковику на стадії діагенезу на прикладі геологічного пам’ятника
Кам’яна Могила Two methods of determination of stages of katagenesis are expounded: method of determination of degree of katagenesis of
breeds and method of determination of paleotemperature of formation of mountain breeds. These methods can be applied
for the sedimentary deposits not including organic matter. The process of formation of sandstone on the stage of diagenesis
on the example of the geological monument Kamyana Mohyla is described.